Дърво

– Ако сънувате дърво — общо взето, това е много добър сън;

–  ако е покрито с листа — предвещава дълготрайно благополучие;

–  ако е кичесто — ще се увеличи семейството ви;

–  ако е отрупано с цветове — ще имате успех;

–  ако по клоните му живеят птици — дебнат ви хора, които ви завиждат;

–  ако е много красиво — признак на изобилие и задоволство;

–  ако го горите — ще тъгувате;

–  ако го сечете — ще постигнете отдавна желаната цел;

–  ако е счупено — препятствие;

–  ако е без плодове — ще се освободите от лоши мисли;

–  ако е без род — загуба;

–  ако е повалено на земята — ще се разруши вашата надежда;

–  ако е яворово — ще постигнете мечтата си да забогатеете;

–  ако е изсъхнало — ще ви досаждат;

–  ако е криво — неприятности.

– Дървото заема особено място в универсалната символика. То е знак за жизнена еволюция и за постоянство, дори за вечност. То свързва небето и земята. Символизира възраж­дането и безсмъртието. Това добре се усеща от хората, които засаждат дръвче с неосъзнатата цел да продължат да съще­ствуват след смъртта си. Същата идея вдъхновява влюбени­те, когато изрязват преплетените си сърца върху някое дърво втората.

–   Извисено и фалическо, обикновено право и могъщо, дърво­то е Символ на мъжкото начало и на Бащата. Ако обаче е кичесто, с широка корона и обсипано с плод, то може да означава подслон, прием, закрила от палещите слънчеви лъчи, тоест да въплъщава Майката.

–  В сънищата дървото е символ и на вътрешна жизненост, и на изсушаване на личността в зависимост от това дали е зелено и сочно или хилаво и оголено

–  Поради фалическата си форма дървото е и символ на сексу­алността. Чести са сънищата, в които падаме от дърво. Те мо­гат да означават страх от безсилие и са подобни на сънищата с падане изобщо. Все в тоя дух някои подрастващи сънуват, че отрязват дърво. Тази тема е свързана с едиповия комплекс; момчето „отрязва“ баща си и така намалява влиянието му, за да притежава изцяло любовта на майка си. В други сънища дървото е символ на кастрация – клоните са увиснали или изтръгнати (същото значение като при падането на зъбите); при жената афективната стерилност и фригидността често са представени от дърво .с увехнали цветове.

–  В съня четирите части на дървото (корени, стъбло, листа и клони, евентуален цвят) трябва да се разглеждат и отделно. Че­сто се случва насън да ровим в земята> за да открием здрави и лъскави корени. Ясно е, че това е отличен знак за вглеждане в себе си.

– Корените на дървото символизират „вкореняването“ на лич­ността в афективността; те олицетворяват несъзнаваното, кое­то подхранва съзнателното.

– Стъблото също е отвесен елемент, символ на „изправената“ личност, както и на видимата и социална част от нея. То може да изразява и усещането, което имаме за собствената си сексу­алност.

– Клоните и листата се явяват в различни аспекти. Достатъчно е спонтанно да нарисуваме дърво, за да си дадем сметка за това. „Тестът с дървото“ е впрочем редовно прилаган в психоанали­зата. В сънищата някои корони са компактни, като топка, зат­ворени в себе си точно както личността, която ги е сънувала. Други са пищно разстлати, могъщи. Клоните могат да бъдат изправени, сведени, мъртви, изтръгнати, „отчаяни“ или обрат­но – бликащи като обещание. Всеки от тези многобройни ас­пекти следва да бъде внимателно анализиран.

– Семейни въпроси.

– Символизира жизнената сила на човека.

– Вървите ли из гора насън – това е знак, че самотата вече ви е омръзнала и отново търсите други хора. Скоро ще срещнете човек, който ще ви направи много щастливи.

– Висите ли на дърво – това означава прекалена зависимост от майката.

– Засаждате ли дърво – не губете контакти с приятели и познати. Всеки човек има нужда да общува с някого.

– Видите ли насън цъфнало дърво – значи успехът ви се дължи на умението да разграничавате незначителните от значителните неща. Продължавайте да следвате пътя си.

– Дърво бе листа или изсъхнало е сигнал, че ще ви сполети нещастие. Може да загубите пари, работата си или бизнесът ви ще замре.

– Катерите ли се по дърво – тогава не се отказвайте от целите си. Това може да ви струва време, но ще постигнете желаното.

– Ако падате от дърво – тревогите ви са напразни. Болестта ви не е неизлечима.

– Сечете ли го – бъдете внимателни. Разпуснатото ви поведение много ще ви навреди.

Сподели съня си или остави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.