Как да разпознаем мързел

Ако си забеляза, че почивката уж за един ден, която трябваше да свърши още преди 2-3 дни, продължава, налага се да биеш тревога. Много често мързелът се маскира като общо въображаемо неразположение. Ако тези признаци са налице, наложително е спешно да се отървеш от това състояние. Нищо добро не те чака.

Единственият ефективен начин да се отървеш от мързела е работа.

Само веднъж да започнеш и ще се увлечеш. Но не бързай да свършиш всичко на един път, започни от дребните неща и прави всичко на етапи.

Като начало си почисти бюрото или масата като махнеш всичко непотребно и излишно. Събери всички документи, постави книгите по местата си. Само не се преструвай, че мястото за книгите е най-близкия стол.

Не забравяй за времето

Ти отново се сблъскваш с още един капан на мързела –  забравяш за времето и спираш да го следиш. В този случай помага само самодисциплина и организация. Нищо по-добро, за съжаление, още не са измислили. Като приключиш с почистването погледни към часовника. Не си изгуби чак толкова много време, нали?

Ключовата задача  е правилното планиране и разчет на времето. Планирай деня си, по-добре записвай в бележник отрано – така е по-лесно да се ориентираш със задачите и целите на днешния ден. Първо прави най-важните неща, например, свързани с работата и учението. И повярвай, няма да ти остане време за мързела. И задължително поощрявай себе си, ако се справиш с всичките ангажименти. Това е стимулът за работоспособността и повишаване на настроението.

След тези стъпки напълно нормално да решиш, че си се освободи от мързела. Но още не е късно пак да се върнеш към него. Ако не искаш да се връщаш- това е добре, означава, че не всичко е изгубено. А за да не попадаш повече в това неприятно състояние, опитай се да спазваш съветите и наставленията, които току що прочете. И бъди убедена, блатото на мързела засмуква бавно, но сигурно. А нашата душа длъжна да работи за да живее.

Обърни внимание на своя дневен режим, много често мързелът започва с объркване на режима на съня.

Обикновено преди почивни дни ние си позволяваме да стоим до по-късно, понеже сутринта няма да ходим на работа. Или нашият мързел идва с лошото настроение в съботна сутрин. Но можем лесно да се отървем от него с помощта на контрастния душ, а след това по магазини, на фризьор, а най-добре в спортна зала.

Опитай се да следваш тези лесни препоръки. За борбата с мързела те са действащи и подхождат към всеки човек. Ти си длъжна да победиш, защото мързелът това е само навик, който контролираме ние самите.

Сподели съня си или остави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.