Как да се отървем от бедността


Как мислите ни за бедност ни програмират да стоим на едно място?  Какво да правим?

Почти всеки от нас е чувал израз „Бедността не е порок“ . Забелязали ли сте колко много пословици и поговорки има на тема богатство и бедност. „Ситият на гладния не вярва“, „Ако си богат, всякому си сват“, „Пари при пари отиват“ – тези и много други народни мъдрости се използват навсякъде при всеки удобен случай. Особено често с тях злоупотребяват по-възрастните – нашите родители, баби и дядовци. И без да подозираме, с времето ние също започваме да следваме техния пример- отначало повтаряме фрази за богатство и бедност, след това живеем в съответствие с техните принципи.

Формиране на мислене на бедняк

Минават години, доходите ни се увеличават, заедно с тях – разходите и дълговете. На обикновен човек от, така наречена, „средна класа“ често се струва, че каквото и да направиш, а парите все не стигат. По-точно, те може би и появяват понякога, но обикновено така бързо и се „изпаряват“. Замисляли ли сте се понякога, как и защо се е формирало подобно мислене по отношение на парите, печалбите, просперитета, бюджета? Защо е толкова трудно да излезеш от финансовата си категория и да се придвижиш нагоре по стълбите? Фактът е, че „мисленето на бедния човек“ е просто наследствено – точно като сервизът на баба ти.

Не осъзнавайки това, децата усвояват тази философия и в бъдеще те се ръководят от нейните принципи във всички финансови въпроси. Не се получава да печелите повече? И не трябва да се напрягате, трябва да се радвате, че изобщо имате пари. Забавили ви са заплатата? Ние можем да си затягаме коланите и по-силно – и с по-лоши неща сме си се справяли. Имате някакви неочаквани допълнителни пари? Ще се поглезим и ще отидем до магазина, за да похарчим бързо всичко до стотинка. Редките празници и постоянната „каишка“, която трябва да се дърпа, не е животът, за който много семейства мечтаят.

Да излезем от порочния кръг – възможно ли е?

И когато осъзнаваме, че почти всички въпроси, свързани с парите, бяха решени преди това чрез „философията на бедността“, внимателно наследена от по-старото поколение, става малко страшно. Разбира се, моделът на поведение е донякъде различен в различните семейства – има отклонения в една или друга посока (спести, харчи и т.н.). Обаче в по-голямата си част е еднакво: днес работещото население често няма основни умения за управление на семейния бюджет. В добрия случай контролират се задължителните месечните разходи, което вече е не толкова зле. Но как, да речем, мечтата да спестите (спечелите) за някоя скъпа покупка, почивка, учене? Възможно ли е в същото време да не си отказвате и в малки радости? Всъщност финансовите инструменти са цяла наука, която всеки човек може да проумее.

Как да се отървем от мисленето на бедния човек:

1. Финансовото ви положение е само във ваши ръце. Не е в ръцете на държавата, леля, чичо, майка или баба. Само във вашите! Има само един изход – бизнес. Не е нужно веднага да ставате Стив Джобс Започнете с малки стъпки. Напишете всички идеи и области, в които сте работили. Какъв опит можете да превърнете в собствен бизнес и източник на доходи?


2. Научете се да създавате личен план за набиране на средства.


3. Започнете да водите семеен бюджет, доходи и разходи.


4. Анализирайте какви активи и пасиви има вашето семейство. Възможно ли е да се отървете от някои източници на загуби?


5. Направете план за разходите за конкретни времеви периоди (ден, седмица, месец и т.н.)

Всичко това не е толкова страшно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Освен това ученето никога не е късно. Много по-лошо е да се види, че с годините материалното благополучие не се подобрява, а остава там, където беше преди 10 години – на същото място.

Изтрий от себе си мисленето на бедния човек по всякакъв начин. Поемете контрола върху финансовото си положение!

Сподели съня си или остави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.