8 израза, които не използват хора с развита емоционална интелигентност

Като изключите от речта си някои думи, вие ще накарате емоциите да работят за вас, а не против вас.

Емоционалната интелигентност е способността да се определят, разбират и контролират емоциите. Тя помага да вземете правилни решения и да изградите смислени отношения с другите.

Има редица фрази, които хората с емоционална интелигентност се опитват да не използват в речта си. Нека да видим какви са тези фрази …

„Казах ли ти“

Да не използваш тази фраза в речта е доста трудно. Особено в ситуации, в които сте предупредили човек да не прави нещо, а той игнорира съвета ви. В резултат на това той е принуден да се справи с последиците от грешното решение.

Но какъв е смисълът да припомняте това? Това ще промени ли ситуацията към по-добро?

Следващия път, когато това се случи, просто кажете, че съжалявате. Кажете, че винаги сте до него и сте готови да го подкрепите. Това ще има по-положителен ефект и в бъдеще вашият събеседник е по-вероятно да се довери на съветите ви.

„Кой го интересува?“

Вие си имате достатъчно и свои проблеми. Ето защо, последното нещо, което искате, е да слушате някой да хленчи заради всяко дребно нещо.

Но точно това, съвсем малко нещо може да бъде от голямо значение за вашия събеседник. Показвайте съчувствие и съпричастност, когато някой най-много се нуждае от това, и тогава вие ще имате приятел.

Времето ще отмине и вие самите може да имате нужда от съчувствие и съпричастност. Не забравяйте за това.

„Това не е моята вина.“

Обвиняването на другите за провала няма да доведе до вашата победа. Ако някой е направил грешка, не си губете времето за  да разберете кой е виновен. Вместо това обърнете внимание на това, което се обърка и как да го поправите.

„Не съм длъжен  да правя това“

Да, заети сте. Разбира се, не можете да помогнете на всички. Но помните шефа, колегата или учителя, които уважавате? Най-вероятно, симпатията към тях не е на последно място поради факта, че тези хора винаги са готови да предложат помощ.

Хората с развита емоционална интелигентност са готови да помогнат на всеки по силите си.

„Защото аз казах така“

По длъжност човекът може да бъде началник. Това обаче никога няма да го направи истински лидер. Вместо да давате заповеди и да смазвате всички с властта си, трябва да се стремите да вдъхновявате другите. За да направите това, достатъчно е да дадете личен пример с вашите действия и дела.

Те ще ви последват. Те няма да последват под принуда, а защото го  искат.

„Принуден съм да отложа нашите планове“

В съвременния свят хората много често отказват се от обещанията си. Това могат да бъдат както планове за уикенда, така и сериозни споразумения.

Разбира се, може да има много причини за това, но хората с развита емоционална интелигентност се опитват да обещават само това, което наистина могат да направят. Тяхната дума е „закон“. Ето защо те изпълняват обещанието, дори ако за тях това не е много удобно в момента.

Казвате „Да“ (но искате да кажете „Не“)

Не че хората с развита емоционална интелигентност не казват „да“. Те просто мислят добре, преди да се съгласят.

Те трябва да вземат трудни решения, защото знаят, че всичко в този живот се свежда до способността да разпределят правилно вниманието си.

В крайна сметка всеки път, когато се съгласявате за това, което не искате да правите, се отказвате от това, което е наистина важно за вас.

Пасивно-агресивни фрази

Хората с развита емоционална интелигентност не копаят дупка за околните и не използват пасивно-агресивни коментари, за да изразят своето недоволство. Те изразяват мислите си директно, но с уважение.

Когато се натъкнат на решение, с което не са съгласни, те не се опитват да го саботират прикрито. Такива хора открито говорят за несъгласие, но обещават да действат. С други думи, те оставят емоциите настрана и помагат на човека.

Хората с развита емоционална интелигентност не са перфектни. И, както всички останали, и те грешат. Те обаче не се влияят от емоциите, което им помага да вземат по-рационални, здравословни решени.

С една дума, те карат емоциите да работят за тях, а не против тях.

Сподели съня си или остави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.